GTranslate

English French German Italian Russian Spanish Slovenian Hungarian Macedonian

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 94 

LoginZa upite glede mogućnosti dobivanja novinarskog statusa za ovu stranicu molimo kontaktirati ured Zajednice: vatra@vzvz.hr

Cool Hits Counter

Vatrogasna natjecanja PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 19 Studeni 2009 09:30

Natjecanja vatrogasnih desetina poseban su segment rada vatrogasnih organizacija u kojima uz borbeni duh natjecatelja i želju za pobjedom  poseban naglasak zaslužuju:
- stjecanje fizičke spreme vatrogasaca,
- brzo i uvježbano rukovanje vatrogasnim spravama i opremom,
- međusobno druženje s kolegama po struci i hobi zanimanju,
- osobno i kolektivno dokazivanje među vršnjacima,
- usmjeravanje mladih prema pozitivnim društvenim vrijednostima,
- djelovanje na prevenciji ovisnosti itd.


U protekloj godini kvalitetne su rezultate natjecateljske desetine s područja Varaždinske županije ponovno bilježile diljem zemlje, ali i na međunarodnim natjecanjima u inozemstvu. Vrlo dobre impresije i dalje se primaju zbog kvalitetne organizacije 13. Međunarodnog vatrogasnog natjecanja i 15. Međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži (popularno poznati kao „Vatrogasna olimpijada CTIF-a“), održanih u srpnju 2005. godine.

Uz službena natjecanja na području Varaždinske županije redovito se održava i veliki broj raznovrsnih regionalnih pozivnih odnosno prigodnih natjecanja. Tijekom prošle godine organizirano je ukupno 21 pozivno natjecanje. Vodeću ulogu među ovakvim manifestacijama svakako zauzima Memorijal Mirka Kolarića, učitelja hrvatskog vatrogastva (rođenog Varaždinca), kojom se prigodom već 30 godina okuplja krema hrvatskog vatrogastva (preko 800 natjecatelja svake godine).
Tu su i Kup Grada Novog Marofa, Kup Grada Ludbrega,  pokretna vježba u Lepoglavi, pozivna natjecanja u Gornjem Kučanu, Svetom Đurđu, Varaždinbregu, Malom Bukovcu te niz drugih susreta. Informacije o svim takvim natjecanjima u proteklim godinama navedene su u okviru Izvješća o radu Zajednice (moguće pronaći u sekciji Dokumenti).

Dokumenti vezani uz organizaciju natjecanja (za Vašu uporabu) nalaze se u zasebnoj sekciji (kliknite na link).  


Nastavak ove sekcije donosi kratka izvješća o nekoliko posljednjih natjecanja najviše razine koja je organizirala Zajednica odnosno nacionalnim i međunarodnim natjecanjima na kojima su nastupila i odjeljenja s područja Varaždinske županije:

- 8. Natjecanje vatrogasne mladeži Varaždinske županije (Ludbreg, 30. 08. 2009. god.)
- 17. Međunarodna olimpijada CTIF-a (Češka Republika, 19. - 25. 07. 2009. god.)


 

 

Izvješće o održanom 8. Natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije
Ludbreg, 30. 08. 2009. god.
 

Natjecanja vatrogasaca u Varaždinskoj županiji svoj su ovogodišnji vrhunac doživjele uspješnom organizacijom 8. Natjecanja vatrogasne mladeži Varaždinske županije. Manifestacija je održana 30. kolovoza 2009. godine, a domaćin ove smotre “budućnosti” vatrogastva naše županije bili su DVD Ludbreg odnosno Grad Ludbreg. Recimo i kako je ovo događanje bilo vezano uz obilježavanje visoke 140. obljetnice osnutka Društva domaćina i manifestaciju Deset dana Svete nedjelje u Ludbregu.


Ovo županijsko natjecanje mladeži i djece održano je pod pokroviteljstvom Varaždinske županije kao najznačajnija ovogodišnja manifestacija vatrogastva Varaždinske županije, a kao natjecateljski tereni odlično su poslužili prostori oko ludbreške športske dvorane

U okviru natjecanja nastupio je rekordan broj od oko 1200 sudionika, od čega 930 pripadnika vatrogasne mladeži svrstanih u 93 odjeljenja, 186 voditelja mladeži i 80-tak članova sudačkog i tehničkog osoblja. U odnosu na natjecanje održano pred 2 godine nastupila su čak 23 odjeljenja više u odnosu na dotadašnji najveći odaziv, što svakako ukazuje na pozitivan trend povećanja interesa za vatrogastvo među djecom, ali i razumijevanje glede potrebe za kvalitetnim radom s mladima od strane vatrogasnih dužnosnika.
Izvođenje natjecateljskih vježbi započelo je u 8 sati, a svečani mimohod sudionika natjecanja odnosno proglašenje rezultata uslijedili su u 14 sati. Prije same ceremonije proglašenja oko 1500 okupljenih vatrogasaca i gostiju minutom šutnje se prisjetilo druge obljetnice tragične pogibije vatrogasaca na Kornatima.

Među dječacima u dobi od 6 do 12 godina titulom prvaka Varaždinske županije okitili su se članovi DVD-a Drašković, ispred vršnjaka iz DVD-a Donja Voća i DVD-a Gojanec. Među njihovim vršnjakinjama u vježbi s brentačama i štafetnoj utrci najuspješnije su bile djevojčice iz DVD-a Tuhovec, ispred DVD-a Drašković i DVD-a Ščepanje.

Najzanimljivije je zasigurno bilo natjecanje u vježbi i štafeti s preprekama, a u kojem je nastupila vatrogasna mladež u dobi od 12 do 16 godina. U kategoriji muške mladeži prvo je mjesto osvojio DVD Brstec ispred DVD-a Gornji Kučan i DVD-a Donji Kučan, dok su u kategoriji ženske mladeži najuspješnije bile članice DVD-a Ljubeščica, ispred vršnjakinja iz DVD-a Radovan i DVD-a Leskovec. Oni su time stekli pravo nastupa na 9. Natjecanju vatrogasne mladeži Republike Hrvatske koje će se održati 2010. godine. U sklopu natjecanja održane su i 2. Igre vatrogasne mladeži Varaždinske županije, a koje zapravo predstavljaju splet zabavnih igara s vatrogasnom tematikom. Najuspješniji u ovom zanimljivom natjecanju bili su dječaci iz DVD-a Gornji Kučan, DVD-a Leskovec i DVD-a Sveti Đurđ te djevojčice iz DVD-a Kamenica, DVD-a Ludbreg i DVD-a Gornji Kučan. Među njihovim starijim kolegama najbolji su bili članovi DVD-a Lepoglava, DVD-a Radešić i DVD-a Gornji Kučan.
Recimo kako su svoje iznenađenje velikim brojem okupljene vatrogasne mladeži, njihovih voditelja i pratnje, kao i vrlo dobrom organizacijom natjecanja prigodom službenog zatvaranja natjecanja izrazili: zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, gradonačelnik Grada Ludbrega Marijan Krobot, kontrolor natjecanja od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Zlatko Orsag, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice Nikola Sočev, direktor Vatroprometa d.o.o. Nenad Radojčić te ostali sponzori i gosti. Ostatak dana protekao je također u znaku natjecanja vatrogasaca, s obzirom da je na istim prostorima održano i tradicionalno natjecanje pod nazivom Kup Grada Ludbrega s oko 70 natjecateljskih odjeljenja iz svih krajeva Lijepe Naše.

 
Izvješće o sudjelovanju u 14. Međunarodnom natjecanju vatrogasaca i 17. Međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži (Vatrogasnoj olimpijadi CTIF-a)

Ostrava (Češka Republika), 19. - 25. 07. 2009. god.


Na ovogodišnjoj 14. Vat­rogasnoj olimpijadi CTIF-a, koja je u češkoj Ostravi održa­na od 19. do 25. srpnja 2009. godine, sud­jelovalo je oko 3000 nat­jecatelja iz 28 država, a među njima i 15 odjeljenja, odnos­no oko 200 vatrogasaca iz Republike Hrvatske.


Varaždinsku županiju
je u Ostravi, u natjecateljskom smislu, predstavljalo žensko odjeljenje DVD-a Biškupec, koje se natjecalo među 8 od­jeljenja u ženskoj «B» kategori­ji. Prvo mjesto u ovoj katego­riji osvojilo je odjeljenje PGD Begunje iz Slovenije, dok su članice DVD-a Biškupec u ukupnom poretku zauzele 4. mjesto, zaostavši za trećim mjestom samo za 3 sekunde. Na rezultat i kraj­nji plasman odjeljenja iz Biškupca u značajnoj je mjeri utjeca­la činjenica da su biškupečke vatrogaskinje svoj nastup morale odraditi u izuzetno lo­šim, gotovo neregularnim vremenskim uvjetima, ti­jekom proloma oblaka.

 


Rezultati hrvatskih odjeljenja:

Muški - klasa «A»
DVD Paukovec - 6. mjesto
DVD Deanovac - 11. mjesto
DVD Lekenik - 19. mjesto
DVD Spačva Vinkovci - 32. mjesto 

Muški - klasa «B»
DVD Mladost Kaštel Sućurac - 9. mjesto
DVD MTČ Čakovec - 12. mjesto
DVD Donja Gračenica - 16. mjesto
DVD Lipovljani - 18. mjesto

Žene - klasa «A»
DVD Jalševec Breški - 2. mjesto
DVD Mladost Kaštel Sućurac - 3. mjesto
Žene - klasa «B»

DVD Biškupec - 4. mjesto
(na slici: službeni trening za nastup - s obzirom da je zbog užasnih vremenskih uvjeta bilo nemoguće fotografiranje službenog nastupa)

PVP - klasa «A»
JVP Čazma - 8. mjesto

PVP - klasa «B»
JVP Čakovec - 1. mjesto

Mladež muška
DVD Gardinovec - 12. mjesto

Mladež ženska
DVD Jalševec Breški - 2. mjesto


Svakako treba izdvojiti prvo mjesto odjeljenja JVP Čakovec u «B» kategoriji među profesionalnim pos­trojbama, odnosno drugo mjesto odjeljenja DVD-a Jalševec Breški u kategoriji ženske mladeži, odnosno ženskih «A» odjeljenja. S obzirom da na Vatrogasnoj olimpijadi sva odjeljenja (ukupno 220) primaju medalje razdijeljene po trećinama, hrvatska je reprezentacija osvojila 8 zlatnih, 4 srebrne i 1 brončanu medalju (odjeljenja mladeži ne primaju klasičnu medalju, već samo srebrnu značku organizatora), ostvarivši tako jedan od najuspješnijih ukupnih rezultata na dosadašnjim Olimpijadama.

Prije proglašenja rezultata i samog zatvaranja natjecanja održan je prigodni program koji su izvele mažoretkinje i djeca vatrogasci. Prije proglašavanja rezultata svi su se nacionalni ešaloni zemalja sudionika postrojile na igralištu stadiona Vitkovice. Ministar unutarnjih poslova Češke Martin Pecina, predsjednik češkog Nacionalnog odbora CTIF-a Miroslav Stepan i CTIF-a presjednik Walter Egger održali su kratke govore. Jedini nedostatak cijeloj ceremoniji zatvaranja bila je zapravo jaka kiša koja je padala tijekom većeg dijela ceremonije. Predsjednik CTIF-a čestitao je svima na trudu i njihovim rezultatima te na prijateljskom duhu u kojem su održane cijele igre.

Iz popratnog dijela ovogo­dišnje Vatrogasne olimpijade svakako treba izdvojiti činjenicu da su hrvatska odjeljenja u Češkoj imala podršku 200-tinjak navijača.

Među njima je bilo i 50-tak dužnosnika vatrogasnih organizacija s područja Varaždinske župa­nije, a koji su u organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije boravili u Češkoj od 22. do 26. srpnja. Uz bodrenje naših odjeljenja, imali su priliku razgledati prekrasan poljski grad Krakow te spomen područje Auschwitz, odnosno najpoznatiji i najozloglašeniji koncentracijski kamp u 2. Svjetskom ratu.


Uz organizaciju boravka naših navijača u Češkoj, Zajednica je temeljem odluke Predsjedništva izdvojila ukupno 10.125,00 kn za sufinanciranje priprema i nastupa ženskog odjeljenja DVD-a Biškupec na Vatrogasnoj olimpijadi.

Vatrogastvo Varaždina imalo je i po­seban status na svečanosti ot­varanja Vatrogasne olimpijade u Ostravi, budući da je sedmorici najistaknutijih no­sitelja organizacije Vatrogasne olimpijade održane pred 4 go­dine u Varaždinu pripala čast podizanja zastave CTIF-a na otvorenju ovogodišnjeg nat­jecanja, sa čime je, na određeni način, odano priz­nanje Varaždinu kao us­pješnom organizatoru tog događanja. Ulogu zapovjednika svečanog odjeljenja u Češkoj imao je Zvonko Biškup, voditelj projekta organizacije Vatrogasne olimpijade 2005. godine u Varaždinu. Uz njega su u odjeljenju bili Stjepan Kovaček, zamjenik projekta CTIF 2005 Varaždin te Nedjeljko Vukalović, voditelj tehničke službe na stadionu Sloboda na varaždinskoj olimpijadi.S obzirom na činjenicu da se natjecanja vatrogasne mla­deži održavaju svake dvije, a starijih vatrogasaca svake četiri godine, sljedeće, 18. Međunarodno natjecanje mladeži CTIF-a održat će se 2011. godine u slovenskom Kočevju, dok je iduća klasična Vatrogasna olimpijada za sve kategorije vatrogasaca na programu 2013. godine u ta­lijanskom Trentu.
Kvalifikacijska natjecanja za ove međunarodne vatro­gasne priredbe započinju već 2010. godine i to provedbom gradskih i općinskih nat­jecanja.

Recimo i kako je sama Vatrogasna olimpijada u Ostravi bila organizirana solidno, no iz izjava dužnosnika CTIF-a i samih sudionika može se zaključiti kako u većem dijelu segmenata ipak nije nadmašila prethodnu svjetsku smotru vatrogasaca održanu 2005. godine u Varaždinu.

Ažurirano Četvrtak, 19 Studeni 2009 12:01