GTranslate

English French German Italian Russian Spanish Slovenian Hungarian Macedonian

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 97 

LoginZa upite glede mogućnosti dobivanja novinarskog statusa za ovu stranicu molimo kontaktirati ured Zajednice: vatra@vzvz.hr

Cool Hits Counter

Održana sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice općine Cestica PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 13 Studeni 2009 15:00

Vatrogasna zajednica općine Cestica u cijelosti je realizirala plan i program rada u 2009. godini, konstatirano je na sjednici Skupštine održanoj u petak, 5. ožujka u prostorijama DVD-a Lovrečan-Dubrava. 

Sjednici su po prvi puta prisustvovali predstavnici Pokrajinskog vatrogasnog saveza iz Ptuja, koje su zastupali Antun Bratuša, Milan Majer i Branko Skok, a iz Vatrogasnog saveza iz Ormoža prisutan je bio Jože Šterman. Tu su bili i izaslanici Vatrogasne zajednice Maruševec i Vinica, kao i predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća, te predstavnici cestičkih udruga. Sastanku su prisustvovali i Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, Nevenka Turščak, ravnateljica Osnovne škole Cestica s kojom je VZO uspostavila dobru suradnju te ostali gosti.


Za vrijeme iscrpnih izlaganja prisutni na sjednici Skupštine sa zanimanjem su pratili aktivnosti Zajednice na fotografijama koje su se smjenjivale na velikom platnuSjednicu Skupštine je vodilo radno predsjedništvo na čelu s Darkom Majhenom, predsjednikom VZO CesticaZa nabavu opreme utrošeno 248 tisuća kuna
Nakon intonacije hrvatske i vatrogasne himne odana je počast umrlim vatrogascima i poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a potom je predsjednik zajednice Darko Majhen pozdravio članove Zajednice koji dolaze iz redova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Gornjeg Vratna, Križovljan-Cestice, Virja Križovljanskoga, Babinca, Lovrečan-Dubrave i Gradišća. U radno predsjedništvo još su izabrani zapovjednik Miljenko Biškup i tajnik Mladen Šćuric, a koji je u opsežnom izvješću naglasio da je u vatrogasnim intervencijama lanjske godine sudjelovalo 219 vatrogasaca, koji su na 31 intervenciji utrošili 376 sati dobrovoljnog rada, pri čemu su kod izlaska na teren u 42 navrata korištena vatrogasna vozila. Unatoč krizi, u vatrogasnu opremu lani je uloženo 248 tisuća kuna, a za potrebe gašenja na području općine Cestica nalaze se 3 betonske cisterne zapremine 45 tisuća litara vode, 12 javnih bunara i 2 crpilišta vode, kao i tristotinjak hidranata od kojih je tridesetak neispravnih. U društvima djeluje 841 član, od čega je operativnih 178 članova, a među članstvom je evidentiran 451 pomažući član. Po osposobljenosti operativnih članova, djeluje 148 vatrogasaca bez ispita, s položenim ispitom evidentirano je 115 članova, 57 je vatrogasaca prve klase, 25 dočasnika, 7 časnika, 12 časnika prve klase i dva viša počasna časnika. No, stanje osposobljenosti će se uskoro popraviti jer se trenutno na školovanju nalazi 46 prijavljenih kandidata, od toga 26 za zvanje vatrogasca, a u jesen prošle godine pred ispitnim povjerenstvom Hrvatske vatrogasne zajednica za vatrogasne suce ispit su položili Zvezdan Korotaj i Roman Veršić iz DVD-a Lovrečan-Dubrava te Darko Majhen i Mladen Šćuric iz DVD-a Gornje Vratno.
U podnošenju izvješća još su sudjelovali Franc Težak, Slavko Talan i Zvezdan Korotaj, a nakon iznošenja plana rada sva izvješća su jednoglasno prihvaćena. U Predsjedništvo Zajednice primljen je Stjepan Talan iz Virja Križovljanskog, a iz istog društva u Nadzorni odbor izabran je Stjepan Sambolec.


Čestitajući na uspješnom radu, Skupštini se obratio Zvonko Biškup, predsjednik županijske vatrogasne zajednice, a u svom izlaganju osvrnuo se na ustroj vatrogastva na ovom području, izrazivši uvjerenje da će se još ove godine održati zajednički susret svih vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije, s područja Varaždinske županije i njihovih kolega iz prijatelsjkih društava susjedne države, gdje bi se pokazalo masovnost i opremljenost vatrogasnih postrojbi s obiju strana granice.
U pozdravnom govoru načelnik Mirko Korotaj istaknuo je zadovoljstvo radom vatrogasnih društava i zajednice, a obećao je i daljnju pomoć u financiranju vatrogasne opreme i školovanju vatrogasnih kadrova.

Čestitke na uspješnom radu vatrogascima su uputili Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica


U ime Vatrogasnog saveza Ptuj prisutne je pozdravio Branko Skok i u ime saveza zahvalio hrvatskim vatrogascima na pomoći slovenskim kolegama kod prometne nesreće u Lovrečanu. Jože Šterman iz Ormoža istaknuo je dobru suradnju s vatrogascima DVD-a Križovljan-Cestica koja traje preko 25 godina.


Dugogodišnju suradnju između vatrogasnih društava PGD Hardek iz Ormoža i DVD-a Križovljan-Cestica istaknuo je Jože Šterman


Na osnivanje Vatrogasne zajednice općine Cestica podsjetio je Antun Knezoci, počasni predsjednik iste, a nazočnima su se još obratili predsjednik udruge umirovljenika Milan Borak, Renato Podbojec, tajnik VZO Maruševec, Josip Cingesar iz DVD-a Donja Voća i Miroslav Kelemenić iz Vinice.
U ovom skupu sudjelovalo je sedamdesetak članova vatrogasnih društava i gostiju, a za vrijeme održavanja sjednice Skupštine, prigodom podnošenja izvješća o radu, na velikom platnu smjenjivalo se dvjestotinjak fotografija kojima su prisutnima predočene aktivnosti vatrogasnih društava kod gašenja požara, vatrogasnih vježbi i natjecanja, kao i kod druženja, proslava te prezentacije vatrogasne opreme.

                                                                                                  Tekst i fotografije: Franjo Talan

Ažurirano Srijeda, 10 Ožujak 2010 15:00